Novell

 • Arkitekturen i Novell ZENworks
 • Funktioner i NNovell ZENworks Configuration Management
 • Opsætning af Novell ZENworks Configuration Management i et Windows-miljø
 • Migrering fra tidligere versioner af ZENworks til Novell ZENworks Configuration Management
 • Se hvor Novell kan føre dig hen

  Velkommen til fremtiden med Novell ® ZENworks®

  Den næste generation af Novell ZENworks er landet! Systemet er baseret på en ny struktur for webbaserede tjenester i 3 lag og indeholder alle de funktioner, som vores kunder og partnere allerede kender og værdsætter. Dette nye medlem af ZENworksfamilien giver dig mulighed for at vælge ikke blot hvilken platform, du vil køre din infrastruktur på, men også hvilken directory service, du vil integrere med for at få brugerbaserede systemadministrationsfunktioner. Dette er en effektiv funktionalitet, som giver dig større mulighed for at udnytte din eksisterende infrastruktur end tidligere. I modsætning til tidligere versioner af ZENworks forudsætter Novell ZENworks Configuration Management ikke, at du installerer Novell eDirectory™, Novell Client™, ConsoleOne® eller Novell Identity Manager. Det er nemt at implementere og anvende den nye version i Windows*-miljøer. Det er muligt at have både enhedsbaseret og brugerbaseret systemadministration – funktionalitet, som gør ZENworks unik indenfor branchen. Det nye ZENworks Configuration Management er endnu mere fleksibelt i forhold til, hvor brugeridentiteter placeres. Når du implementerer ZENworks Configuration Management kan du integrere med enten Microsoft* Active Directory* eller Novell eDirectory – eller med begge, hvis du ønsker det. Hvis du beslutter, at det ikke er nødvendigt at administrere din infrastruktur på baggrund af brugeridentiteter og -roller, kan du i stedet vælge kun at administrere dine enheder og springe integrationen med dine identitetsområder. Denne vejledning beskriver både arkitekturen og funktionerne i Novell ZENworks Configuration Management og viser dig, hvordan du får det til at fungere i et Microsoft Windows-miljø.

  Arkitekturen i Novell ZENworks Configuration Management

  Novell ZENworks Configuration Management er opbygget på en 3-lags arkitektur for webtjenester, som er skalerbar, fleksibel, modulopbygget og designet til at fungere 100% via internettet. Designet betyder, at du kan udpege ét enkelte system, som vil opfylde alle brugeres behov, uanset hvor de arbejder. ZENworks Configuration Management opfylder dine behov, hvad enten du servicerer tusindvis af stationære brugere på firmaadressen eller en hær af mobile brugere.

  Al kommunikation mellem Novell ZENworksservere og styrede enheder foregår med standardprotokoller (HTTP), så du skal ikke ændre din eksisterende netværksinfrastruktur nævneværdigt – ZENworks kan være oppe at køre i løbet af kort tid. Hertil kommer, at al trafik mellem enhederne og ZENworkssystemet er krypteret sikkert og opfylder derfor alle sikkerhedskrav, din virksomhed måtte have.
  Rygraden i den nye Novell ZENworksinfrastruktur er den primære server, dvs. serveren, hvor du gemmer ZENworksobjektoplysninger og indhold. I mindre miljøer er der måske kun behov for én primær server, og så kan du ganske enkelt tilføje flere, efterhånden som behovet opstår. Du kan have så mange primære servere, som der er behov for, for at opfylde krav til belastningsafbalancering og fejltolerance. De forskellige ZENworks Configuration Management-tjenester fungerer på tværs af platforme, da de kører på enten Windows, SUSE® Linux Enterprise Server eller Novell Open Enterprise Server. Tjenesterne kommunikerer med andre servere og desktopenheder, som kaldes styrede enheder. Styrede enheder modtager instruktioner, regler og indhold fra dine primære servere, og gør det derved muligt at administrere din desktopinfrastruktur på basis af regler.


  Alle relevante oplysninger gemmes i en database, og Novell ZENworks Configuration Management giver dig mulighed for at vælge, hvilken database der skal anvendes. Du kan vælge en integreret Sybase-database, en ekstern Sybase-database eller en ekstern Microsoft SQL Server-database. Uanset hvilken mulighed du vælger, klargøres og konfigureres databasen automatisk under installationen. Vi kalder samlingen af primære servere og styrede enheder for en zone. Styrede enheder (hvad enten det er servere eller desktoppe) kan kun tilhøre én zone, og selvom primære servere udgør rygraden i ZENworks-infrastrukturen, er de alligevel “styrede enheder”. En enhed styres på den samme måde, hvad enten den er en server eller en desktop, hvilket betyder, at dit administrationsteam kan styre alt fra en central placering. Al administration af ZENworks-infrastrukturen, herunder styring af enheder og indhold, foregår via ZENworks Control Centre, som er en webbaseret grænseflade, der kører under enten Mozilla Firefox* eller Microsoft Internet Explorer. Med ZENworks Control Centre kan du styre din ZENworks-infrastruktur fra maskiner med Windows, Linux* eller Mac* OS X, uanset om det er servere eller desktoppe. Er din infrastruktur stor med mange lokationer, og har nogle af disse lokationer et begrænset antal brugere og arbejdsstationer, kan man gøre brug af vores indholdscaching-funktion med indholdsdistributionspunkter. Funktionen giver dig mulighed for at hoste ZENworksindhold på en arbejdsstation i stedet for på en server og konsolidere hardware og/eller tjenester. Samtidig give brugerne nem adgang til indholdet, så de ikke behøver at lede på hele WAN-netværket (Wide Area Network) for at hente det, og du behøver ikke engang installere en dyr server på en placering, hvor der ikke har brug for den. Alle styrede enheder kan fungere som indholdsdistributionspunkter. ZENworks Adaptive Agent på den styrede enhed får at vide, hvor de primære servere og indholdsdistributionspunkter er placeret i systemet, og kan derefter selv finde frem til den nærmeste enhed, som rummer det indhold, den har brug for.


  Udover at indhold og regler kan tildeles til enheder, kan de også tildeles til brugere, der er defineret i identitetslageret Den brugerbaserede systemadministration er forbedret væsentligt i Novell ZENworks Configuration Management. Det giver dig mulighed for at integrere systemet med enten Microsoft Active Directory, Novell eDirectory eller begge, og tilfører en fantastisk fleksibilitet til brugerbaseret systemadministration fra mange kilder. Den naturlige integration gør, at du ikke behøver at ændre dit directory service-skema, og du skal ikke tilføje hverken objekter, egenskaber eller attributter. Hertil kommer, at der heller ikke skal installeres yderligere software på dine domænstyringsenheder. Du kan integrere med så mange domæne- og eDirectory-træer, som du har behov for, og du får derved mulighed for at samle brugeridentiteter fra forskellige kilder.

 • Figur 1. Grundlæggende arkitektur i Novell ZENworks Configuration Management


  Funktioner i Novell ZENworks Configuration Management

  Novell ZENworks Configuration Management har mange funktioner, herunder:


  Enhedsadministration.

  Hardware/softwarelagerstyring, rapportering, softwareoverførsel, enhedsstyring, fjernstyring og imaging af din desktop og dine serverenheder.


  Administration af bundter.

  Softwaredistribution, programmer eller handlinger, som skal leveres til dine enheder og installeres eller anvendes.


  Administration af programopdateringer.

  Vurderer, rapporterer og kontrollerer installationen af nødvendige opdateringer til Windows-infrastrukturen, herunder programopdateringer fra Microsoft og andre udbydere.


  Administration af regler.

  Lav regler, som gælder for både enheder og brugere, og som bygger på din virksomheds behov – herunder regler, der kontrollerer dit operativsystems og dine programmers udseende og funktioner.


  Brugertildelinger.

  Infrastrukturadministration fra både et brugerbaseret og et enhedsbaseret perspektiv hvilket muliggør administration i miljøer, hvor brugerne anvender forskellige enheder, eller i miljøer med flere desktopbrugere.


  Rapportering.

  Novell ZENworks Configuration Management inkludereren licensversion af Business Objects Enterprise XI, som giver dig mulighed for at oprette dine egne, tilpassede rapporter med ZENworks Control Centre og derefter kontrollere, hvem der skal have dem.


  Enhedsregistrering.

  Du kan automatisere registreringen af enheder på dit/dine netværk, og kontrollere distributionen af Novell ZENworks Adaptive Agent til registrerede enheder, hvilket gør det let og problemfrit at implementere ZENworks Configuration Management.


  Vista-understøttelse.

  Novell ZENworks Configuration Management er den første version af ZENworks, som understøtter dine planer om implementering af Microsoft Windows Vista*, herunder Vista Business, Enterprise og Ultimate (se Figur 2).​

  Figur 2. En Windows Vista Business-desktop med Novell ZENworks Adaptive Agent

  Figur 3. Panelvisning af startsiden i Novell ZENworks Control Centre​

  Opsætning af Novell ZENworks Configuration Management i et Windows-miljø

  Dette afsnit beskriver de grundlæggende trin i forbindelse med en succesfuld implementering af Novell ZENworks Configuration Management i et rent Windows-miljø. Trinene er ikke 100% detaljerede og redegør således ikke for designmæssige overvejelser. Se venligst vores dokumentation vedrørende installation og administration af produktet for yderligere oplysninger. Dokumentationen følger produktet, og kan også findes på vores dokumentationswebsted (www.novell.com/documentation).


  Trin 1 Klargøring af Windows-server

  Første trin er implementering af backendtjenester. Disse tjenester skal være på plads, før du kan begynde at migrere en eksisterende ZENworks-infrastruktur eller implementere andre Novell ZENworkskomponenter, herunder ZENworks Adaptive Agent. ZENworks Configuration Management understøtter Windows Server 2003 med Service Pack 1 (som minimum) og Microsoft .NET Framework version 2.
  Du bør også overveje andre aspekter i forhold til netværksinfrastrukturen, herunder DNS og statisk adressering til dine primære ZENworks Configuration Managementservere. Derudover anbefaler Novell følgende hardwarekrav: 2 GB fysisk server-RAM, 4 GB diskplads til ZENworks-softwaren og en 2 GHz processor. Jo flere fysiske serverressourcer, jo bedre vil systemet arbejde.


  Trin 2 Installation af Novell ZENworks Configuration Management

  Når betingelserne er opfyldt, er selve installationen enkel. Du installerer direkte på den server, som du har designeret til at være din første primære server i din nye administrationszone. Læg DVD’en i drevet. Installationen startes og guider dig i gennem et antal skærmbilleder, hvor du skal indtaste forskellige oplysninger, som er relevante for installationen, herunder:

  1. Hvor skal Novell ZENworks Configuration Management installeres?
  2. vil du oprette en ny zone eller skal denne server føjes til en eksisterende zone?
   1. Hvis du opretter en ny zone
    1. a. Hvad skal zonen hedde (vær opmærksom på, at når zonen først er oprettet, kan du ikke ændre det)?
     b. Hvilken standardadgangskode skal anvendes til administratorkontoen?
   2. Hvis du føjer serveren til en eksisterende zone
    a. Indtast navnet eller adressen på en anden primær server i zonen.
   3. Hvilken database skal anvendes til lagring af ZENworks-oplysninger?
    1. Lokal Sybase Anywhere (hvis det er tilfældet, vil den blive installeret automatisk i forbindelse med installationen).
    2. Ekstern instans af Sybase Anywhere.
    3. Ekstern instans af Microsoft SQL-server.
   4. Vil du benytte et eksisterende nøglecenter, eller vil du tillade, at ZENworks-systemet genererer sit eget nøglecenter?
   5. Find produktets licensnøgle. Hvis du ikke har en licensnøgle, vil produktet blive installeret med en 90-dages prøveversion, hvorefter du vil blive bedt om at få en gyldig licensnøgle, hvis du fortsat ønsker at anvende systemet.
   6. Vil du installere komponenter fra Business Objects Enterprise for at få adgang til avancerede rapporteringsfunktioner?
    Når du har angivet alle nødvendige oplysninger, fuldfører installationsprogrammet installationen, uden at du behøver foretage dig yderligere. Serveren vil installere den nødvendige software og registrere sig selv i den nye eller eksisterende zone. Du kan nu begynde at anvende dit Novell ZENworks Configuration Management-system.

  Trin 3 Definition af kilder(ne) for dine brugeridentiteter

  Når du har installeret den første primære server, kan du begynde at integrere eksisterende directories med Novell ZENworks Configuration Management. Både Microsoft Active Directory og Novell eDirectory understøttes som kilder for brugeridentiteter. Integrationsprocessen er enkelt og du kan være oppe at køre i løbet af få minutter.


  Følg nedenstående trin for at få forbindelse til en directory-kilde:

  1. Start Novell ZENworks Control Centre ved at angive denne adresse for den primær server i din browser: http://<PrimaryServerAddress>/zenworks
  2. Log på med dine administratoroplysninger (de oplysninger, du fik i forbindelse med installationen af Novell ZENworks Configuration Management).
  3. Klik på fanen Configuration (Konfiguration) i venstre side af Management Console.
  4. Rul ned til indstillingen User Sources (Brugerkilder) nederst på siden.
  5. Vælg New (Ny), og følg trinene for at oprette forbindelse til din Active Directory-server. Angiv, hvor dine brugeridentiteter er placeret, så ZENworks Configuration Management kan finde dem med henblik på brugerbaseret associering.
  Når du har gennemført samtlige trin ovenfor for at oprette forbindelse til dit Active Directory-domæne, vil du se, at domæneobjektet nu figurerer på listen i feltet User Sources (Brugerkilder) på siden Configuration (Konfiguration) i ZENworks Control Centre (se Figur 4).

  ​Figur 4. Konfigurationsdelen for brugerkilder i Novell ZENworks Control Centre

  Figur 5. Konfigurerede brugerkilder på fanen Users (Brugere)​


  Nu hvor du har oprettet forbindelser til dine brugerkilder op, kan du begynde at implementere ZENworks Adaptive Agent på desktoppe og servere.

  Trin 4 Installation af Novell ZENworks Adaptive Agent

  Det er nemt at installere Novell ZENworks Adaptive Agent, og du kan vælge den fremgangsmåde, der passer dig bedst. Det er nødvendigt, at du implementerer ZENworks Adaptive Agent på eksisterende desktoppe og servere, før du udnytter funktionerne i ZENworks på disse enheder, herunder imaging, softwaredistribution, lagerstyring, fjernadministration og programopdatering.
  Dette beskriver processen i forbindelse med automatisering af enhedsregistrering for de enheder, du vil administrere, og implementeringen af ZENworks Adaptive Agent på de enheder, du vil oprette forbindelse med. Når du har installeret agenten på målenhederne, kan du begynde at styre deres livscykluser, hvilket letter administrationen næsten øjeblikkeligt.
  Du skal først registrere målenhederne på dit netværk. Dette kan du gøre ved at scanne netværket for enheder, migrere eksisterende Novell ZENworks-arbejdsstationer eller ved at hive eksisterende arbejdsstationer ind fra Microsoft Active Directory-domænet.


  Brug ZENworks Control Centre til at gå til siden Deployment (Implementering), og opret en Discovery Task (Registreringsopgave) ud fra, hvordan du ønsker at registrere målenheder. Registrerede enheder vises nu som Deployable Devices (Implementerbare enheder), og du kan begynde at oprette forbindelse til dem til implementering af ZENworks Adaptive Agent. Du kan oprette forbindelse til dem enkeltvis eller oprette en Deployment Task (Implementeringsopgave), som automatiserer distributionen og installationen af agenten på en eller flere enheder (se Figur 6).

  ​​

  ​Figur 6. Registrerings- og implementeringsfunktioner med Novell ZENworks Control Centre

  Når du har implementeret og installeret ZENworks Adaptive Agent, vil enhederne automatisk blive registreret i den administrationszone, som agenten er angivet til at anvende. Når enhederne er blevet registreret i zonen, skal du muligvis gå til siden Devices (Enheder) for at se og administrere de registrerede enheder (se Figur 7).

  ​Figur 7. Visning af registrerede enheder i Novell ZENworks Control Centre


  Udover at registrere sig selv i administrationszonen vil enheden også hente en liste over umiddelbar software og hardware inventory og kendte sårbarheder, og sende den til den primære server, hvor det gemmes i ZENworksdatabasen. Du kan se disse oplysninger via ZENworks Control Centre.
  Nu hvor du har fuldført de nødvendige trin til at begynde at distribuere ZENworks Adaptive Agent, kan du begynde at distribuere og bruge indhold, som du opretter i ZENworkssystemet. Dette indhold kan være alt lige fra softwaredistributionspakker og programopdateringer til regler og billeder.


  Trin 5 Oprette og tilknytte bundter og regler

  Du har nu oprettet forbindelse til dit Active Directory-domæne og til registrerede enheder i ZENworks-systemet, så nu kan du begynde at tilknytte indhold og regler til brugere og enheder. Når indhold og/eller en regel tilknyttes til en bruger eller en enhed, vil indholdet blive leveret og reglen håndhævet, når brugeren logger på
  Når indhold og regler tilknyttes til enheder, gælder de givne oplysninger for alle brugere, som logger på enheden. Hvis indhold og regler derimod knyttes til brugere, vil de givne oplysninger følge brugeren og derfor gælde på alle enheder, som den pågældende bruger logger på. Dette er især nyttigt, når dine brugere logger på mange forskellige enheder, som f.eks. i call centre eller hospitalsmiljøer.
  Du kan oprette bundter og regler ved at klikke på den relevante fane i ZENworks Control Centre og følge vejledningen til at identificere, hvilken type bundt eller regel du har brug for.
  Du kan oprette flere forskellige typer bundter, herunder Directive Bundles (Direktivbundter), File Bundles (Filbundter), Imaging Bundles (Imaging-bundter) og Windows Bundles (Windows-bundter) (se Figur 8).

  Figur 8. Oprettet et byt bundt i ZENworks Control Centre


  Du kan også oprette flere forskellige typer regler, der kontroller Windowsoperativsystemets udseende og funktioner, herunder programregler, filsystemregler, regler for fjernadministration og regler for Windows-grupper. Du vælger ganske enkelt den regeltype, du ønsker at anvende, og gennemfører de trin, der er nødvendige for at oprette reglen (se Figur 9).

  Når du har oprettet nye regler og bundles, vil du rigtigt få indtryk af, hvor effektiv Novell ZENworks Configuration Management i virkeligheden er. Reglerne og bundterne bliver nu implementeret og håndhævet på dine enheder, hvilket betyder at du kan udnytte de regelbaserede automatiseringsfunktioner, der findes i ZENworks Configuration Management.

  Figur 9. Oprette en ny regel i Novell ZENworks Control Centre


  Migrering fra tidligere versioner af ZENworks til Novell ZENworks

  Hvis du benytter en tidligere version af Novell ZENworks i dit miljø, kan du bruge migreringsfunktionen i ZENworks Configuration Management Migration Utility til at migrere din nuværende ZENworks-infrastruktur til din nye ZENworks Configuration Managementinfrastruktur på en effektiv måde. Du kan beholde samtlige applikationer, regler, images og associeringer, som du måtte have oprettet gennem tiden (se Figur 10).
  Med funktionen ZENworks Configuration Management Migration Utility kan du migrere indhold og arbejdsstationer i præcis det tempo, som bedst passer dig. Værktøjet afbryder ikke noget og forstyrrer ikke noget – du flytter kun de nødvendige oplysninger, og driften af systemet forstyrres ikke.


  Se, hvor Novell kan føre dig hen

  Med Novell ZENworks Configuration Management kan du administrere dine enheder i hele deres livscyklus, herunder imagingfunktioner, funktioner til fjernadministration, program- og indholdsdistribution, hardware og software, programopdateringer og rapportering. Men derudover leverer Novell også en fuld licenseret version af Business Objects Enterprise XI sammen med ZENworks Configuration Management, så du får endnu flere og mere avancerede rapporteringsmuligheder.

  Figur 10. Kontrolleret migrering med Novell ZENworks Configuration Management Migration Utility


  Denne vejledning giver dig kun en lille forsmag på, hvad du kan forvente, når du implementerer Novell ZENworks Configuration Management. Du kommer til at værdsætte den frihed, som du får, når du sikkert og ensartet kan automatisere administrationen af brugere og enheder i henhold til fastsatte regler. ZENworks Configuration Management, som er designet til at fungere optimalt i et rent Windows-miljø, kræver ikke installation af yderligere teknologi for at fungere, hvilket gør det enkelt for dig at tilpasse og implementere din nye infrastruktur.

  Novell ZENworks Configuration Management giver dig alle de fordele, du forventer af få, når du anvender et produkt fra Novell, f.eks. enkel installation og administration, så du hurtigt får valuta for pengene. Hop med på innovationstoget, og prøv ZENworks Configuration Management allerede i dag!​